Korstvorming

Afdeklaag die stofvorming voorkomt

Opslag en handling van bulkgoederen

Stofoverlast is een bekende bijkomstigheid bij de opslag van bulkgoederen in havens, bij staalfabrieken of andere opslagterreinen. Doordat de wind op deze locaties meestal vrij spel heeft, kunnen voorraden van bijvoorbeeld steenkool, ertsen of zand uit elkaar waaien en voor stofoverlast tot in de wijde omgeving zorgen. Een korstvormer is vaak de ideale oplossing om deze vorm van stofoverlast effectief te bestrijden.

Een traditionele manier van stofbestrijding rond grote voorraden bulkgoederen is de inzet van water. Op zichzelf heeft water echter geen bindende eigenschappen. Wuvio’s korstvormers hebben die eigenschappen juist wel en daarmee vermindert de inzet van onze korstvormers het watergebruik met zo’n 80% ten opzichte van de traditionele methode.

Korstvormers

Een korstvormer is een dunne korst, een dun laagje ter afsluiting van de toplaag van de opgeslagen bulkgoederen. Na het aanbrengen van de korst wordt stofvorming met meer dan 90% vermindert. Indien gewenst kan de korst in kleur worden gemaakt. Wit of groen worden het meest toegepast, deze kleuren vormen een signaalwerking naar de omgeving. Medewerkers of omwonenden kunnen op die manier herkennen dat er door middel van een korstvormer preventief aan stofoverlast gewerkt wordt.

Voordelen

Oplossingen van Wuvio

Wuvio's korstvormers: EcoCrust S & Freko-Crust

EcoCrust S is een korstvormer die in de basis is gemaakt van water, opgemixed met natuurlijke vezels en additieven. Deze mix kan op locatie worden gemaakt of kant-en-klaar worden aangeleverd. Het mengsel wordt als een dunne laag over de bulkgoederen heen gespoten, zodat zich bij het opdrogen een mooie, dunne en goed hechtende korst vormt. Het aanbrengen gaat door middel van een waterkanon op een mobiele spuitwagen.

Het transparante alternatief voor EcoCrust S is Freko-Crust. Deze korstvormer bevat geen vezels, maar heeft dezelfde bindende & beschermende eigenschappen. De korst is kleurloos (transparant) en kan eenvoudigweg met een (mobiel) nevelkanon worden aangebracht.

Zowel de korst gevormd door EcoCrust S als die van Freko-Crust is dermate stabiel dat barre weersomstandigheden, zoals harde wind en hevige (sneeuw)regen, weinig invloed hebben op de conditie van de korstvormer. Wuvio’s additieven zorgen voor de vereiste sterkte en levensduur.

De levensduur van de korst is afhankelijk van de omstandigheden. Desgewenst kan de korst zo worden gemaakt dat deze 3 weken tot 12 maanden of meer beschermd. 

De korstvormers van Wuvio zijn 100% biologisch afbreekbaar en onschadelijk voor het aquatisch milieu.

Alternatieven voor korstvormers

Een korstvormer is met name voor grote bulkvoorraden een effectieve stofbestrijder, maar voor andere situaties waarin stofoverlast optreedt heeft Wuvio andere mogelijkheden. Bekijk onze alternatieven!

Lees meer over onze andere oplossingen tegen stofoverlast. Staat de oplossing die u zoekt hier niet tussen, vraag dan maatwerk aan!